Ajungem MARI cu atelierele Trăistuței Fermecate

– Ateliere de muzică și teatru pentru copiii din centre de plasament –

Voluntarii schimbă vieți și fiecare dintre noi poate ajuta un copil!”, este mesajul Ajungem MARI, un program educațional pentru copiii din centre de plasament. Apelului la voluntariat au răspuns în toată țara liceeni, studenți și persoane angajate, cu sau fără pregătire în lucrul cu copii, dar și traineri profesioniști cu experiență în activități de dezvoltare personală pentru copii, ca Trăistuța Fermecată din Cluj-Napoca, care combină în cadrul atelierelor teatrul și muzica.

Programul educațional Ajungem Mari și-a propus să le aducă bucurie copiilor din centre de plasament prin cursuri interactive și ateliere creative care să le dea încredere în ei, să-i ajute să comunice, să- motiveze să învețe cu drag și să își continue educația. Ajungem MARI lucrează cu voluntari între 15 și 55 de ani, dar și cu traineri specialiști care contribuie semnificativ la educația copiilor, cunoscându-le nevoile și folosind metode eficiente.

11805995_843103722469827_1495326908_n

Pentru că Trăistuța Fermecată a apărut din dorința de a aduce zâmbete pe buzele și în sufletele tuturor copiilor, colaborarea cu Ajungem MARI a apărut în mod firesc, răspunzând nevoii copiilor din centrele de plasament de încurajare, stimulare a creativității și educație prin joc. Atelierele de Muzică și Teatru ale Trăistuței Fermecate au menirea să îi ajute să își depășească fricile, să îi dezvolte emoțional și să fie uniți pentru că numai așa pot reuși în viață, fiind unul pentru celălalt.

Simona Băltog este cea care a pus bazele atelierelor artistice ale Trăistuței Fermecate. Ea a absolvit Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca, a lucrat ca solistă la Opera Națională Română, iar mai târziu, adresându-și repertoriul către cei mici, a realizat că vrea să facă mai mult cu muzica ei. “Voiam și simțeam că pot mișca ceva în oameni; să îi fac să plece din sala de spectacole cu un zâmbet nu numai pe chip, dar și în suflet”.

Atelierele de muzică și teatru ale Trăistuței Fermecate au apărut în urma feedback-ului primit de la copiii cu care Simona a lucrat de-a lungul carierei sale “atunci când doream să fac o piesă de teatru, improvizam ceva de moment sau cântam și vedeam cât de doritori și însetați de artă sunt copiii, oricât de multă tehnologie ar avea la dispoziție. Muzica este vibrație, este emoție; ea ne face să zburăm și tot ea ne este terapeut în momentele mai puțin ușoare din viață. Și copiii au încercările și problemele lor, însă acestea se pot rezolva simplu și frumos prin intermediul artei.”

11800940_843103739136492_71872109_o
Simona s-a înscris în programul de voluntariat Ajungem MARI pentru că știe cât de importantă este educația în dezvoltarea micuților, indiferent de mediul din care provin. „Îmi place să cred că toți avem șanse și drepturi egale și mi-am propus să aduc în inimile lor o rază de soare. Sper să și reușesc.”

Ea merge săptămânal la copiii din centre de plasament și desfășoară cu ei activități artistice, ateliere de muzică și teatru prin care cei mici se dezvoltă emoțional. Împreună fac exerciții care le insuflă spiritul de echipă și încrederea de sine, le dezvoltă auzul muzical, simțul ritmic, imaginația și spiritul ludic. Muzica și teatrul îi învață să fie empatici, să conștientizeze de mici că toți suntem interconectați și că fiecare dintre noi are un anumit rol în acest întreg universal.

Efectele atelierelor sunt vizibile încă de la prima ședință. Faptele și comportamentul micuților vorbesc de la sine. “Îți dai seama că a avut efect benefic atelierul atunci când, la final, zâmbetele și îmbrățișările nu se mai termină.”

11793956_843103735803159_1732069925_o
Trăistuța Fermecată dorește să răspândească copilașilor multă energie pozitivă, iar asta vine din cântece și din exercițiile și improvizațiile care se fac pe parcursul atelierelor de muzică și teatru. Există instrumente muzicale cu ajutorul cărora copiii își dezvoltă simțul ritmic și muzical. Pentru atelierul de teatru se folosesc păpuși pentru degețele, teatru cu măști și de umbre în care creativitatea, spontaneitatea și spiritul de echipă se dezvoltă negreșit.

Cei care vor să urmeze exemplul Simonei și să le transmită copiilor din cunoștințele și experiența lor, se pot implica în programul educațional Ajungem Mari trimițând CV-ul și o scurtă scrisoare de intenție la office@ajungemmari.ro. Simona, alături de alți traineri de la Ajungem Mari le vor împărtăși voluntarilor metode de lucru cu cei mici.

Până atunci puteți observa metodele ei ingenioase de lucru participând împreună cu copiii voștri la atelierele Trăistuței organizate în Cluj-Napoca. Pe Simona o puteți găsi la adresa de mail: simonabaltog13@gmail.com și la numărul de telefon: 0764 127 236.

__________________________________
Programul educațional Ajungem Mari – Asociația Lindenfeld
Asociația Lindenfeld este o organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societății.

Principalul program este Ajungem Mari, care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Prin proiecte de voluntariat și orientare profesională, workshop-uri, ateliere creative și activități socio-recreative, programul își propune să reducă trauma instituționalizării, a abandonului și a separării de familie, să le dea copiilor încredere în ei și să le formeze abilități pentru a devein adulți responsabili și independenți.

Detalii pe www.ajungemmari.ro.

11780380_843103725803160_2115088720_n

One thought on “Ajungem MARI cu atelierele Trăistuței Fermecate

  1. Pingback: Clujul de poveste | ‘Ajungem mari cu atelierele Traistutei fermecate!’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s